Maskinisteriets ordlista

andersa, göra en anders
efter Anders, som hade en tendens att inte få det gjort (ännu). Nyare version av lennarta.
Bill
skuldhanteringssystem som låter medlemmar printa och köpa diverse produkter. Kan även användas för att reservera vissa utrymmen.
birdemisk
någonting som är så skinnigt att det inte borde fungera, men ändå gör det. Kan jämföras med Konebox slogan.
borg, borgen, borg.teknologforeningen.fi
  (uttalas med hårt 'g', enligt Picard och grabbarna)
 1. gamla borgen;
  maskinisteriets egen dinosaurie, en IBM RT som tidigare fungerat som server för hyllans nätverk. Numera ersatt av odin. Namnet användes av den Linux-burk som fungerar som grunkserver, terminalserver och multipel virtualterminal i koppin.
 2. nya borgen;
  maskinisteriets linuxserver som tagit över alla de kritiska tjänster som masken tidigare skötte. Borgen bor i serverrummet.
dammsugare
traditionellt kaffetilltugg. Ätes helst nukad (max 10 sek).
disponent
förvaltare av maskinisteriets extranycklar. Tidigare upplagor har också lidit av tvångstankar att dra rör genom både koppin och förrådet.
eldsvåda
konkurs är bra, men eldsvåda är bättre!
Verkar också vara ett effektivt sätt att få så gott som alla grunkor rengjorda.
fomp
ljudet som hörs när man tänder på aceton.
fompa
att dränka in något i aceton och tända på det.
fotonkanon
grunka som emitterar koncentrerade elektromagnetiska impulser av godtycklig våglängd mot intet ont anande objekt.
grunka, grunkor
TF:s audiovisuella utrustning samt icke-permanenta belysningsanordningar benämns grunkor i maskinisteriets arbetsordning v 4.1. Detta inbegriper naturligtvis också det mesta som vi tycker att är intressant.
Det existerar också ett antal Bill-grunkor som tidigare serverades av en grunkd-process i borg, men som numera har blivit ethernet-kapabla.
Gustaf, Garfield
matglad katt som, liksom de flesta maskinister, väl uppskattar det goda här i livet, speciellt lasagne i kopiösa mängder.
harry
dator i koppin som fått ta emot de delar som blivit över då masken har uppgraderats.
kaffekassa
dåligt fungerande koncept som går ut på att man skall betala för läskande drycker som köpes till självkostnadspris.
koppin
musikcentralen; maskinisteriets allra heligaste, fyllt med grunkor, reservdelar, artifakter, projekt, samt ofta också maskinister och rulltårtor.
kvällsdejour
maskinistär uppgift som i stort går ut på att sitta i koppin och vänta ut alla andra människor på TF så att man kan släcka alla lampor i huset och gå hem. Ofta går det åt en hel del kaffe och rulltårta.
lagret, maskinistlagret, nationens elektronikförråd
förvaringsutrymme för skrymmande reservdelar och grunkor. Efter att maskinisteriet miste förrådet krävdes det flera år av idogt arbete för att hitta ett nytt lagringsutrymme. Denna version har lyckligtvis inte (ännu) våldgästats av disponenter med tvångstankar.
lödkolv
kunskap om huruvida man vet i vilken ända man håller i en lödkolv räknas som en mycket bra merit om man önskar bli maskinist. Även andra förmågor räknas.
mask, masken, mask.teknologforeningen.fi
 1. gamla masken;
  maskinisteriets trogna AT&T 3B2/400 som tack vare en riklig mängd serieportar använts flitigt som terminal- och grunk-server, men avled en tidig Novembermorgon 1995 efter att under en längre tid ha samlat på sig excessiva bad blocks i en stor mängd viktiga systemfiler. I sin ungdom hette 3B2:an penet.fi och användes av Julf (just han med anon.penet.fi).
 2. förra masken;
  en betydligt modernare Linux-burk som NISsar och NFSar det mesta från odin, och förväntas bära det anvarsfyllda uppdraget att fortsätta med finger- och grunk-services. Maskinen bytte namn till borg då den nya masken skaffades.
 3. nya masken;
  maskinisteriets nyaste och snabbaste maskin som servar www-sidor, bjuder på finger-service, håller mailinglistor, bildar centrum för Bill-systemet m.m. (RIP Dec 2002)
 4. splitternya masken;
  maskinisteriets f*ttigt dyra maskin som tog över nya maskens uppgifter efter att den avled en vacker dag i December 2002.
 5. nyaste masken;
  lever i splitternya maskens skal, men under årens lopp har komponenterna systematiskt bytts ut och förbättrats, och ryktet säger att nyaste masken är TF:s kraftfullaste dator... De utdaterade komponenterna har flyttats över till harry, medan alla kritiska tjänster har flyttats över till borgen.
mickey
en 12 volts och ungefär 7 amperetimmars blygelackumulator som kan användas för att driva diverse grunkor, speciellt ute på fältet.
musikcentralen
högtidlig benämning på det utrymme som i vardagsspråk brukar kallas koppin.
MC
numera sällan hörd förkortning för maskinistchefen
norsk reset
att starta om en grunka genom att dra ut och sätta i stöpseln.
programmeringsvätska
koffeinhaltiga drycker i allmänhet och kaffe i synnerhet. Personer som inte vill förgifta sig med det livsfarliga nervgiftet koffein tenderar att välja alkoholhaltiga programmeringsvätskor i stället.
rulltårta
vilket som helst större kaffetilltugg som tillsammans med kaffe eller övrig läskande dryck är avsett att skäras i delar för att avnjutas av maskinister på kvällsdejour eller under möten. Detta inbegriper inte dammsugare.
tacksamhet
någonting som omvärlden alltför sällan visar maskinisteriet.
turbolift
transportmedel för vertikalförflyttning inom huset. Kräver dock en pålitlig operatör i någondera ändpunkten för att fungera och kostar sedan år 2009 150 euro att använda (om man åker fast).
UDP
Umec Documentation Project. Numera ersatt av Umec Redocumentation Project.
UMTS
Umec Motherboard for Tini Services. (Tini används numera endast i kopieringsgrunkan.)
Urds, Urdsgjallar
huset som maskinisterna bor i.
windowsproblem
problem vars ursprung är svårt att fastställa men som försvinner vid omstart eller norsk reset.

Äldre begrepp eller fenomen som inte längre existerar eller används

BLINC
Better Light Intra-Network Concept.
förrådet
förvaringsutrymme för skrymmande reservdelar och grunkor. Dess volym har många gånger minskat tack vare arkiv, haalartyg, kopieringspapper och rördragande disponenter. Turboliften är en viktig link till förrådet.
GSM
Grunk Styr Modul. Moduler som styr grunkor. Dessa är via USB:n kopplade till BLINC-servern.
holodeck
rekreationsutrymme där masktrek semiregelbundet brukade samlas för att använda replikatorn och avnjuta TNG
ISDN
Illuminating Servercontrolled Disco Network. BLINC:s nätverk.
krikkit, krikkiter
Nyinförd benämning för Windows-användare.
lennarta, lennartad
efter Lennart, som hade en tendens att inte få det gjort (ännu).
ljusbehandling
den magiska ritual som en auktoriserad maskinist tar till för att reparera även den mest komplicerade grunka som blivit av med sin magiska rök. Fungerar väldigt sällan för en lekman.
masktrek
en munter sektion inom maskinisteriet vars främsta mening i livet är att modigt inte gå miste om de ST-delar som ingen man har gått miste om förr. Vår trekkivator har mera info om masktrek.
motionsljus
praktisk och energisparande belysningsanordning (grunka) utanför koppins dörr, som kräver både motion samt avsaknad av ljus för att förändra det senare.
Disponenten har tagit intryck av detta koncept och plagierat idén utanför Stavans ytterdörr.
odin.tf.hut.fi
linuxserver som servar Hyllans datorer. Tidigare, då odin bodde i koppin gjorde odin nästan allt som den nya masken nu gör. Odin är numera namnet på TF:s huvudserver och sköts inte längre av maskinisteriet.
replikator
dualistisk grunka qwertsy av Boomers som säljer programmeringsvitaminer och programmeringsvätska nere vid holodeck.
sachertårta
svart epoxyplast som gjutits över ytmonterade ASIC-chippar. Vid ljusbehandling av de senare åstadkommer man oftast små svarta fragment som vid åtminstone ett bevittnat tillfälle inmundigats i samband med avnjutande av (och i tron att det var) verklig sachertårta.
SLIP
Simple Light Interface Protocol. Det protokoll med vilket clientprogram talar med BLINC-servern.
USB
Umec Serial Bus. Den seriella buss över vilken BLINC- servern kommunicerar med GSM:arna.