HEAT - Helluva Easy Acquirance of Temperature

Namn:HEAT
Anno:2003
By:Blomqvist, Melin, Rögård

Bakgrund

I bastun π existerar det ett antal platser avsedda för digitaliska värmesensorer. Tidigare styrdes dessa med nånsorts 8051-viritering. Tyvärr var systemet ur bruk då undertecknad inledde sin karriär som maskinist, så vidare information om det gamla systemet finns inte lätt tillgängligt.

Nya systemet skapas

I mars 2003 bestämde sig maskinisteriet att nåt skulle göras åt saken. Hårdvara för att översätta 1-wire trafik (som värmesensorerna talade) till RS-232 skapades. 8051-kontrollern fick ge väg åt PIC-16F84 som var maskinisteriets de facto standard under den tiden. Systemet monterades på bottnet av Riskas lemonadflaska och skruvades upp i taket på kärleksstigen, precis invid matlådan. Här fanns det färdigt dragen kabel upp till musikcentralen samt till bastun där en sensor fästes.

Borgen fick lov att fungera som server för systemet. En demon (heatd) för att göra just detta skapades. Programmet i fråga skapar en process som sitter och lyssnar delvis på serietrafik från grunkan, delvis på inkommande kontakter till port 31415/tcp från nätet och svarar på de senare med information den samlat ifrån den tidigare. Även en klient (heat) skapades för att användas i skripter och dylikt.

Den 1 april 2003 anonserades att systemet var färdigt. Efter ett antal granskningar att detta inte var ett aprilskämt emottogs tack och beröm från både maskinisteriets och bastardernas mail-listor.

Protokollet

Specset för heat-protokollet version 1.0 Service Pack 3 är ungefär som följer:

Man tar alltså kontakt med borg.tf.hut.fi port 31415 och skickar en request av formatet "N\r\n" eller "N\n", där N står för ordningstalet (1-9, A-F) för den sensor man vill läsa. Skickar man däremot en nolla får man tillbaka medeltemperaturen.

Kom ihåg att borgens ipchains godkänner bara kontakter från samma subnät, så debuggandet sköts lättast t.ex. via masken.

Telnet is bad, mmkay? det fenomenalt fina programmet 'nc' är bättre
lämpat för att prata tcp-trafik med (försöker inte ens göra diverse
telnet-negotiations).

[...]

--
Mikael Riska

Framtida planer

Övrigt

Temperaturen kan avläsas via http på π's hemsida.

Spännande att temperaturen verkar vara 37.5 grader. Undrar om
sensorn blivit uppkörd någonstans på någon med lätt feber.. ;)

--
Kai Risku

Vid frågor anlita mask-listan.

Cay Blomqvist <chblomqv@tf.hut.fi>